Igår kväll åt vi fläskytterfilé med vitkål- & purjolöksgratäng och stekt svamp. Otroligt gott som vardagslyx och så otroligt snabblagat! gratängen sköter sig själv i ugnen medan man steker svamp och kött. =)
Gratäng är kanske fel ord egentligen, det är ju mer som en äggstanning eller pajfyllning, men i brist på bättre namn så får den heta så. ;-) 
 
 
Vitkål- och purjolöksgratäng, 4port (som tillbehör)
 
 
200g vitkål, skuren i bitar eller strimlor
100g purjolök, skuren i breda bitar
1 buljongtärning
3 ägg
2dl vispgrädde
2dl riven ost
salt & svartpeppar
 
 
Börja med att sätta ugnen på 200grader. 
Koka upp 1/2 liter vatten och buljongtärning. Häll i grönsakerna och låt koka i ca 4 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. 
Vispa under tiden ihop ägg, riven ost, grädde, salt och peppar i en skål. 
När grönsakerna kokat klart silar du bort buljongen, spara lite!, och blandar ner grönsakerna i äggsmeten. Om det är lite för 'torrt' kan du späda ut med lite av buljongen. Häll smeten i en ugnsfast form, ca 12*18 cm och sätt i ugnen. gratängen är klar när den stelnat, ca 20 minuter.
 
 
 
Smaklig måltid!